Kako postati vozač ?

  1. DONOŠENJE ČVRSTE ODLUKE "JA ŽELIM POSTATI VOZAČ"

  2. PROCJENA SLOBODNOG VREMENA (ako ste zauzeti nekim drugim obvezama razmislite o tome da odgodite vaš tečaj vožnje za neko drugo vrijeme kada nećete biti toliko opterećeni. Iskustvo i naš dosadašnji rad pokazali su da kandidati koji se posvete tečaju vožnje neopterećeni drugim obvezama brže i bolje savladavaju propisani program).

  3. LIJEČNIČKI PREGLED (Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima na motorni pogon izdaje već svaki malo veći Dom zdravlja, kao I privatne ordinacije. Možda je najbolje da u auto-školi pitate da vas upute. Cijene liječničkog pregleda kreću se od 250,00 kn do 450,00.

  4. IZBOR AUTO-ŠKOLE (Ovo nije nimalo lako. Nazovite nekoliko auto-škola, razgovarajte s prijateljima, roditeljima, susjedima, pregledajte oglase, Internet. Ne nasjedajte na primamljive oglase. Na stranici "Cijene" imate objašnjeno sve što se tiče cijena I načina plaćanja. Tražite da vam daju podatak o cijeni za svaku stavku posebno. Ako vam nešto nije baš jasno, a auto-škola vam ne želi točno objasniti, najbolje bi bilo da izaberete neku drugu auto-školu kako biste izbjegli naknadne neugodne situacije i neplanirane izdatke.)

  5. KRENULI STE U AUTO-ŠKOLU (Sad je najvažnije da pročitate savjete koji se odnose na rad auto-škole i ispita. Možete ih naći na stranicama Savjeti - AUTO ŠKOLA  i Savjeti - ISPITI. Ukoliko ste primijetili da nešto nije u skladu sa Pravilnikom svakako reagirajte. Obratiti se možete stručnom voditelju autoškole, HAK-u, nekoj drugoj auto-školi ili nama za savjet.  Vaše je pravo u svakom trenutku promijeniti auto-školu ili instruktora, ako problem koji vas muči ne možete riješiti s instruktorom ili auto-školom. Isto tako budite svjesni da su i instruktori samo ljudi sa svim svojim problemima i manama baš kao i vi. Iskreno razgovarajte sa svojim instruktorom o svemu što vam nije jasno ili vam smeta, a tiče se njegovog rada. Instruktor je ovdje da vas nauči voziti i ponašati se na cesti, slušajte njegove upute i savjete i trudite se najviše što možete, jer bez vašeg truda sve pada u vodu. Nemojte dopustiti da se zbiva išta što nije u skladu sa Pravilnikom.)

  6. POLAGANJE ISPITA  (Ispiti se polažu pred komisijom HAK-a. Plaćaju se prema cjeniku koji važi za cijelo područje Hrvatske i naveden je na stranici "Cijene". Ispiti se uplaćuju preko posebnih uplatnica izdatih od strane HAK-a, a neopravdani izostanak s ispita ili pad na ispitu podrazumijeva ponovnu uplatu za pristup sljedećem ispitu. Obratite pažnju na naplatu ispita u auto-školi, koja mora biti preko uplatnica. Svi ostali načini naplate polaganja ispita su nedozvoljeni. Na ispitu iz Upravljanja vozilom, ako ste položili, biti će vam uručeno uvjerenje s kojim podižete svoju vozačku dozvolu.)

  7. VOZAČKA DOZVOLA (Napokon smo došli do najslađeg dijela priče. Vozačku dozvolu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja na čijem području imate prebivalište. Dokumenti koji su vam potrebni: Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima na motorni pogon (ne smije biti starije od 15 mjeseci), dvije slike veličine 30 X 35 mm (fotografije trebaju biti istovjetne I vjerno prikazivati osobu koja podnosi zahtjev), osobna iskaznica, zahtjev za izdavanje dozvole koji možete kupiti u Policijskoj upravi i nešto novaca. Ako temeljem uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti trebate nositi naočale za vrijeme upravljanja vozilom, tada morate priložiti vašu fotografiju s naočalama.)

  8. VAŠA BUDUĆA VOŽNJA (Budite svjesni činjenice da niste naučili sve trikove vožnje i da ste još uvijek početnik koji uči. Vozite pažljivo i smireno, poštujući prometne znakove i propise. Obuzdajte svoju želju za brzinom, ona dolazi postepeno. Nemojte postati maneken rubrike "CRNA KRONIKA". Želimo vam sretnu i ugodnu vožnju. Vidimo se negdje na cesti.

Copyright A.Š. Remetinec 2000.

  AUTO ŠKOLA

REMETINEC

L

Učlanite se u:

Auto klub Remetinec

i

HAK